De Steltloper 
Luxe lodge in bospark de Vossenberg Nunspeet

Wandelen naar 'De Vodsenberg'


Als bewoners van de Randstad mogen wij graag in onze vrije tijd de Veluwe verkennen. Het is een aaneenschakeling van bossen, heidevelden en zandverstuivingen die de geest ontspant, het hart sneller doet kloppen en het lichaam verkwikt. Met de Steltloper als uitvalsbasis bevind je je in het groene middelpunt van dit gebied. Om precies te zijn bevindt de Steltloper zich op bospark De Vossenberg. Dit bospark is vernoemd naar een bijzonder stukje Nederland.

Bospark de Vossenberg dankt haar naam namelijk aan de Oud-Hollandse benaming ‘De Vodseberg’ - een plek waar het bos plotseling uiteen wijkt voor een uitgestrekt heidelandschap, ergens tussen Nunspeet en Vierhouten. Midden in deze vlakte bevindt zich een parmantig heuveltje, die de bezoekende wandelaar of moutainbiker noodzaakt even flink in de kuiten te gaan. Eenmaal op 35,7 meter hoogte aangekomen ligt het natuurschoon aan je voeten zover het oog kan reiken.

“Mooi he”, hoor ik achter me iemand zeggen. Het is een sympathieke vijftiger met een stads accent en een hondje. Hij blijkt al 25 jaar op deze plek te komen en kent het verhaal van de Vodseberg en de verscholen grafheuvels, die nog dateren uit de Nieuwe Steentijd, rond 2000 voor Christus. “Kan ik direct even rustig bijkomen”, glimlacht de man.

Nu geeft deze heuvel een schitterend uitzicht over de Veluwe, maar rond 1900 kon je vanaf de Vodseberg het dorp Nunspeet zien liggen. Vanwege de aanplant van bossen is Nunspeet nu niet meer te zien. Hij wijst naar de zgn ‘kunstlijst’ aan de rand van het pad. “Die is daar geplaatst als één van de bijzondere punten langs de Uit De Kunst-fietsroute, een route door Nunspeet, Hulshorst, Elspeet en Vierhouten; plaatsen waar kunstenaars verbleven. Bekende kunstschilders uit deze streek waren o.a. Jan van Vuuren, Arthur Briët, Edzard Koning, Willy Martens, Ben Viegers, Jos Lussenburg, Frans Huysmans en Chris ten Bruggen Kate.”

Waar dit illustere gezelschap zich tussen 1885 en 1950 liet inspireren om schilderijen te maken, voel ik mij ruim 72 jaar later ook verrijkt door de ervaring. Ik zie hoe het landschap om me heen zich laat strelen door de wind en liefkozen onder de zon. Bijen vliegen af en aan en het gezoem wordt afgewisseld met het getjilp van heidevogels, van bovenaf nauwlettend gadegeslagen door een paar gevleugelde jagers. De historie van deze plek overspoelt mij en de schoonheid werkt betoverend. Ik wil dit geheimhouden en delen tegelijk. In ieder geval zal ik dit de gasten van de Steltloper niet onthouden!

Bovengenoemde fietstocht is sowieso een aanbeveling waard. En wie alleen een bezoekje aan de Vodseberg wil brengen kan het beste rijden naar Fletcher Hotel-restaurant De Mallejan, aan de Nunspeterweg 70 te Vierhouten. Aan de overkant van de weg bevindt zich een kort pad met een parkeerplaats voor bezoekers van het naastgelegen heidelandschap. Let goed op, want bordjes vind je hier niet.